Håja (Håøya)

Beliggenhet
Sør for Bjørnøya og Røssholmen, vest for Sessøya.

Posisjoner
69° 44.347' N  18° 05.908' E  Ankringsplass v/fastfortøyninger
69° 44.194' N  18° 05.702' E  Ankringsplass ved husene

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung "Hovedperson" i emblemet til Tromsø Havpadleklubb. En variert og spennende øy med en lang bosettingshistorie. Vestsida er stupbratt og utilgjengelig, mens østsida er det stikk motsatte: Frodig, vakker og åpen, med flere gjestmilde og beskyttete bukter og sandstrender. Bebyggelsen ligger ved den største, sørligste. (Se også turberetningene Sommerstreif 2007, Magisk i mars, (Nesten) Sommer og sjokoladekake, Seinsommerstreif, Kajakkblot i Tåfjorden 2001 og Visitt i paradis)

Adkomst
Du når Håja enklest fra Ersfjorden, fra Bellvika via Vengsøya eller langs Kvaløya fra Grøtfjorden.

Utsikt/sol/klima
Håja ligger åpent til med utsikt i alle himmelretninger, alt avhengig av hvor mye du orker å gå. Solrikt, men ikke alltid like lunt på østa/nordøstavær. Men fantastisk blomsterlukt i sommersesongen!

Landingsforhold
Flotte sandstrender på østsida gir perfekte landingsforhold i det meste av vær.

Ankringsforhold
Ved de to nordligste sandstrendene på østsida er det flere fastbolter for landtau, blant annet mellom to små skjær. (Bolten på skjæret lengst inn forsvinner nesten under på flo sjø) Vær obs på skjærene/grunnene rett utafor strendene og les kartet! Regn også med en del bevegelse i båten: Det er nesten alltid drag i sjøen her ute, og det er grunt ved fastboltene.

Telting
Flotte teltplasser rett ved strendene på østsiden

Vann
Flere bekker i umiddelbar nærhet av strendene. Godt drikkevann hele sesongen

Brendsel
En del rekved på nordvestsida, men innsamlinga krever en del jobbing og gåing. Ikke baser deg 100% på bål.

Vernebestemmelser
Håja er en del av Håja - Røssholmen landskapsvernområde med dyrelivsfredning. I tidsrommet 1. mai til 15. juli er ilandstignings- og ferdselsforbud på alle holmer og skjær i området Vadholmen - Røssholmen, med unntak av sjølve Røssholmen. Se hele forskriften her.

Turmuligheter
Masse flotte fotturmuligheter på øya. Spander noen timer på turen opp til toppen, den er verdt hver eneste svettedråpe! Grei adkomst i grønt drag fra husene og rett opp, brattest i starten før flanken legger seg mjukt og fint - før den brått stuper rett i havet nesten 500 meter lenger ned. Spektakulært! Alternativt kan du følge svaene lenger mot nord. De er en del brattere, men stort sett tørre og godt gåanes. Se flere toppturbilder.

Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung

Navnet
"Håøya eller Håja (sammendratt form) betyr "den høge øy". Det er det nær 500m lodrette fjellparti som har gitt øya sitt navn. På mange steder er dette et kjent øynavn".

Historie
"Hva angår Håja som fiskevær, var det Hans J. Paulsen, Kattfjord, som startet fiskeforretning der omkring år 1896. Etter noen år solgte han så bruket til Edv. K. Paulsen, Tulleng, og Hans J. Nilsen, Lauklines, som samtidig kjøpte hele øya av eieren Martin Pedersen og fortsatte forretningen i fisk. Martin Pedersen hadde i disse årene litt småhandel, vesentlig for fiskerne som stasjonerte der. Det var 4-5 båtlag, vesentlig fra Kattfjord, som hadde hatt deres årlige stasjon i Håja. Men det ingen rorbuer der, så de hadde hus i stua til han Martin og "ho Hanna i Håja". Båtkeila ble imidlertid mindre og mindre brukelig i det den var utsatt for sterkt sjødrag, som i forbindelse med fallværet, mol båter og fortøyninger om hverandre. I året 1912 blåste uværet salteriet på sjøen, og eierne sluttet da med forretningen. De båtene som ennå hadde Håja som rorvær, forlot så stedet for godt. Kort tid deretter ble øya solgt til garver Eidisen og Frøslie, Tromsø, som la an der med stasjon for avl av rødrev. Dyra ville dog ikke formere seg som forventet, endog det var stasjonert en oppsynsmann for slektens trivsel."

Håja kirke
"Et vedholdende sagn sier at det har vært kirkehus på Håja. Og det som holder sagnet vedlike, er de der på stedet forefinnende "Kirkevollbergan" og "Kirkevollen". Påstanden om funne bein og hjørnesteiner, holder påstanden ved like. Foruten disse ting har antikvar ved Tromsø museum O. Nikolaisen i sin tid fortalt, at engang i den førreformatoriske tid, var det en tvist mellom de overordnede ved Trondenes kirke og seks munker der. Denne endte med at disse forlot stedet og seilte nordover, gikk i land på Håja og bygde et kapell der på stedet. I denne forbindelse skulle årstall 1200 være nevnt, men uten fast feste. En langaktig steinsetting mellom bergene går i retning omtrent nord-syd. Ifølge Bergenske skatteregnskaper fra 1521 hadde Håja i likhet med de andre øyene der ute, en tallrik befolkning."
Carl Bertheussen/Jens Solvang: Kulturbilder fra gamle Hillesøy, Lenvik bygdemuseum, Finnsnes 1988

Les mer om gårdshistoria i Bind II, side 150-153.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung