Hekkingen

Beliggenhet
Vest for sørvestspissen av Kvaløya (Sommarøy) med Malangen i vest, Hekkingsundet i sør og Baltsfjorden i vest. Edøya i nord, Hillesøy i øst, Nøringen i vest og Giskhaugen i sør. (De to siste på Nord-Senja)

Posisjoner
69° 35.990' N  17° 49.893' E  Sandkeila
69° 36.072' N  17° 49.985' E  Kaia ved fyret
69° 35.571' N  17° 50.203' E  Huset

Beskrivelse
En avlang og tilsynelatende bratt og ugjestmild øy midt i østatrekken ut Malangen. Til tross for sine snaue 105 meter ruver den, godt synlig ved hovedleia inn til Tromsø. Et velkjent landemerke, ikke minst på grunn av innseilingsfyret på vestspissen som har vært i drift siden 1859. Forfatteren Kjell Fjørtofts paradis (beskrevet i boka Min øy i havet. - Anbefales på det varmeste før neste besøk! Med historia i bakhodet blir utbyttet av turen mye større...) finner du i en idyllisk vik på sørsida, og den eneste perfekte kajakkvika ligger litt lenger nordvest, rett etter runding av fyret fra nord. (Se også turbeskrivelsene Magisk i mars, Salig og solbrent rundt Senja, Himmelsk på Helløya, På tur - retur og (Også) Min øy i havet)

Adkomst
Korteste padleveg er fra Sommarøy/Hillesøy/Brensholmen. Ca. en og en halv time, via sørspissen på Edøya. Men følg med på værmeldinga! Når han slår ut Malangen samtidig som han flør inn, kan speilblank idyll fort bli til en skikkelig sentrifuge. Et røft havstykke som i perioder kan være mer enn nok både for zodiac og seilbåt. For ikke å snakke om for et lite fnugg av en padler.

Utsikt/sol/klima
Øya ligger åpent til uten generende naboer. Litt avhengig av hvor du befinner deg er det stort sett rikelig med sol døgnet rundt. I verste fall innebærer valg av landingssted at du må bevege deg litt opp i høyden for å få midnattsol-utsikten.

Landingsforhold
Hekkingen har ikke mange gode kajakkhavner. Foruten sanda rett øst for husene er bare Sandkeila, vika på motsatt side av fyrneset brukanes. Til gjengjeld er denne vika en Edens hage, blomsterduften slår mot deg lenge før du når den lille sandstranda. Sjøl om eidet over til nordsia er kort og lavt, byr stranda på god ly hvis du trekker opp mot stein"hula" i bakkant.

Men OBS! For å komme inn til stranda må du passere Skipsvika. Og dette er definitivt ingen passasje for nybegynnere! Uten forvarsel kan han dra seg opp til en skikkelig "fandens fruktsuppe" av tungsjø, reflekser og strømsjø. Og begynner han å koke, blir du liggende værfast - med mindre du har mye erfaring med padling under slike forhold. (Sjøl gammel-revene må gi tapt her fra tid til annen) Så slår du opp teltet og overnatter, lytt godt til værmeldinga først!

Ankringsforhold
Se kartet. Hekkingen har flere gode ankringsplasser som gir ly mot nord- og østavær. I bukta på sørvestsida og fra husene og østover finner du også flere fastbolter. Vest og sørvest er verre - men inn bak holmen på sørøstsida går det ei renne i retning husene. God sandbunn - sjøl om fastboltene mangler.

Telting
Gode teltplasser tidlig i sesongen på den lille blomsterenga (Et jernrør markerer den flateste, beste) Men senere på sommeren blir den helt overgrodd av halvannen meter høy "eng" - og med mindre du skal hive deg i slåtten, er den lille flata bak stranda til venstre å foretrekke. Det kan trekke godt over eidet, så fest pluggene skikkelig...

Vann
Det finnes ikke vann i Sandkeila. Ta med alt du trenger.

Brendsel
Går du over eidet, kan du finne rekved i fjæra på nordsida. Også en del å finne på sjølve stranda, men se etter om grunneieren har merket/snudd stokkene. (Det er i så fall vinterbrendselet hans) Vis hensyn og begrens deg til et moderat kaffebål - hvis du ikke helt og fullt baserer deg på primusen.

Vernebestemmelser
Hekkingen er landskapsvernområde med dyrelivsfredning. Med unntak av et område i tilknytning til Hekkingen fyr (inklusive Skipsvika på vestsida, den mest brukte padlecampen) og et område i tilknytning til den gamle bebyggelsen på Hekkingen, er det forbud mot ferdsel på land i tiden fra og med 1. mai til og med 15. juli. Se hele forskriften her.

Turmuligheter
Dette er et paradis for de som liker å tråkke i høyden og/eller i fjæra. Masse spennende natur å utforske, himmelen kan være full av ørner på en blank sommerdag. Også fyret og husene er verdt et besøk. Etter at det ble avbemannet (i 2005?) har Sommarøy kurs & feriesenter overtatt driften, og kan tilby opplevelsespakker med overnatting i de vernete bygningene.

Du når godt over hele øya uten mye bratt erfaring - men bestigning av toppvarden er for spesielt interesserte. Noen meter bratt veggklatring med gode hånd- og fottak kan krones med en fantastisk "verden under mine føtter"-følelse. Anbefales! (For dem med slik erfaring - og gjerne med sikringsutstyr. Her detter du bare ikke ned...)

Tidligere var det lurt å innlede besøket med en tur bortom forfatteren Kjell Fjørtoft for å hilse på - og bli oppdatert om det siste på fugl- og hekke-fronten. Han så gjerne at trafikken ble begrensa mens fuglene lå på reir - til ungene var blitt sånn passe flyvedyktige.

Men etter at Kjell solgte sin del av Hekkingen (det meste av øyriket, med unntak av 45 mål på vestsida som blant anna fyret står på) i slutten av mai 2006 for 6,1 millioner (over det dobbelte av takst) er det fremdeles uklart hvordan Heyerdahl-slekta velger å praktisere allemannsretten. Med andre ord: Spennanes tider!

Med Kjells Fjørtofts død 14. mai 2010 ble det satt punktum for en æra på Hekkingen.

Navnet
"Navnet har muligens sammenheng med et gammelnorsk ord helkn eller holkn, som betyr steinet grunn. Dette ordet er i navn og over tid blitt til hekn. Men kanskje har førsteleddet likegodt sammenheng med presensformen av å hanga, -hekk. De gamle sa hekk om ting som hang på vegg eller i brattfjellet. På vestsida av øya er det et fugleberg, hvor eggleitinga foregår ved nedfiring i tau."
Carl Bertheussen/Jens Solvang: Kulturbilder fra gamle Hillesøy, Lenvik bygdemuseum, Finnsnes 1988

Historie
Du finner noen flere historiske fakta om Sandkeila og Hekkingen fyr i turberetningen (Også) Min øy i havet.

Les mer om gårdshistoria i Bind II, side 226-231.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung