piltilbake

Lurøy båthavn (Onøya)

Beliggenhet
Lurøy båthavn ligger på nordvestsida av Onøya, med Røssøya i nord og Lurøy i nordøst.

Beskrivelse
Foto: Bent Svinnung Lurøy båthavn er førsteklasses, og godt beskyttet for det meste av vær. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif.)

Adkomst
Hit kommer du enten per kjøl - eller veg. Ferga og hurtigbåten legger til bare noen steinkast unna båthavna, og et par kilometer langs vegen nordøstover finner du nærmeste butikk.

Utsikt/sol/klima
Lurøy båthavn ligger åpent og nordvendt, og solfylt på en varm sommerdag. Moloen tar av for det meste av tungsjøen, men fell han rett nordfra kan det skvulpe godt på gjestebrygga.

Landingsforhold
Stein- og tanglanding. Det meste av området er fylt ut med steinfyllinger, og de gode landingsplassene har forsvunnet for lengst. Men kommer du for åre, velger du sannsynligvis ei sandlanding lenger østover, ved butikken. Men i land kommer du deg uansett.

Kaiforhold/servicebygg/vann/strøm
kart Førsteklasses flytebrygge i den "private" delen av båthavna. Jeg ville spurt meg for, og fått lånt meg en ledig bås der hvis han blåser nordlig. Den egentlige gjestekaia - som ligger rett sør for moloåpningen kan få mye juling på en nordlig kuling, og da er det er langt mer behagelig på storkaia - uten vind og sjø. Riktignok litt lenger å gå til førsteklasses servicebygg (ferdig 2005) med alt hjertet måtte begjære (kjøkken, bad, vaskemaskin, dagligstue) - men det overlever du greit. Ut over minus for urolig kai, er Lurøy båthavn en plass å bli glad i.

Vann og strøm på kaiene, og søppellevering sør for servicebygget.

Overnatting/telting
Du finner teltplasser rett bak båthavna, litt opp i terrenget. Men det er ingen grunn til å velge å bli her, med mindre vi snakker nødbivuakk. Strendene sør på øya er langt å foretrekke for kajakkfolket.

Vann
Her er det bare å fylle opp, kaiene er fulle av vannslanger.

Brendsel
Primus-plass.

Turmuligheter
En skikkelig rundtur i området på kjøl er et must. Fortrinnsvis kajakk, siden området østover periodevis er ganske grunt. Ellers kan fotturen halve Onøya rundt anbefales. Og et besøk i Jonhola, tilholdssted for ei motstandsgruppe under andre verdenskrig hører også med.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung