piltilbake

Ånstad (Moskenesøy)

Beliggenhet
På sørøstsida av Moskenesøy, en drøy times padling sørover fra Å.

Beskrivelse
Ånstad var i sin tid - i likhet med Hell og Refsvika på Yttersia - ei levende, lita bygd med fiskebruk og telegraf. Som også ble fraflytta på femtitallet med offentlige tilskudd som lokkemiddel. I dag står kun moloen og båtstøene igjen. (Se også turbeskrivelsen Ydmyk på Yttersia)

Adkomst
Enkleste adkomst m/kajakk er å kjøre til Å (to timer med bil fra Svolvær) og padle en time rett sørover. Alternativt ta ferja fra Bodø til Moskenes - etterfulgt av halvannen times padling. Med seilbåt legger du kursen rett mot moloen, men holder lagt nord mot nesset, siden farvannet rett sør for steinsettingene er fulle av grunner og steiner. (Dybde foran moloen: 4-8 meter)

Utsikt/sol/klima
Ånstad ligger åpent og solrikt til, men siden plassen er østvendt, kan du glemme midnattsola. Og hammeren mot sør (nesten 300 meter) tar også mye av kveldssola.

Landingsforhold
Fantastisk kai- og båtstøanlegg som er bygget i vifteform: Lengst mot sør moloen, deretter fire ulike støer, hvor nummer to har en perfekt sandstrand i bunnen. Førsteklasses kajakklanding! Og naturligvis: Ånstad egner seg perfekt for å vente av dårlig vær, strømskifte før runding Lofotodden. Kort sagt: En perfekt kajakk-nødhavn hvis behovet skulle melde seg.

Ankringsforhold
Stein/sandbunn. Så dette er kanskje ikke idealplassen for overnatting hvis ikke vindforholdene er gunstige - og du får kilt deg litt i ly bak moloen. Men da begynner det å bli farlig grunt...

Telting/overnatting
Masse nydelige teltplasser over hele sletta. Du behøver ikke gå mange skrittene før du finner den første.

Vann
Du finner en bekk som renner ned i vannet vest for kaianlegget. Men det blir et stykke å gå, så femliteren kan komme godt med.

Brendsel
Litt rekved å finne, men baser deg på primusen.

Turmuligheter/klatring
Fine forhold for fotturer videre sør- eller nordover langs fjæra, eller innover og rundt vannet til du treffer veggene mot nord. Via Kudalen har du grei tilgang til Turnbakkheia (473 meter).

Litteratur/utfyllende informasjon
Når du går i land på Ånstad er det bare vind og måkeskrik igjen å lytte til. Men når du hører dragsuget ramle opp i fjæra, høres det av og til som mumlende stemmer fra en fjern fortid. Det er sagaen om det som engang var.
Fra innledningen til Jens Arne Gjertsen sin fortelling om "Bygda som forsvant" i Lofotboka 2007.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung