piltilbake

Melbu (Hadseløya)

Beliggenhet
Melbu ligger på sørsida av Hadseløya.

Beskrivelse
Melbu båtforening har et flott anlegg som ligger i den sørøstlige delen av havna, rett styrbord etter passering moloen og løktene. Gjesteplassene befinner seg på den innerste av flytebryggene. Som etter hver har blitt høvelig sliten, men er ellers vel fungeranes. (Se også turbeskrivelsene Sommerstreif 2009 og På tur - retur)

Adkomst
Foto: Bent Svinnung Med seilbåt eller kajakk kommer du enten opp Hadselfjorden eller ned Sortlandsundet.

Utsikt/sol/klima
Melbu ligger åpent og solbadet til, og utsikten fra moloen ved båthavna er førsteklasses: Lofot-tannrekka i sør, og ellers nesten 24 timer sol/360 graders panorama, god installert på en benk med en kaffekopp i nevven.

Landingsforhold
Du finner greie landingsplasser inne i havnebassenget. Imidlertid er det dårligere med sentrumsnære plasser - her tar kaiene og fyllingene det meste av plassen. Men det ordner seg, det er nok av halvbra tanglandinger, og moloen skjermer godt for eventuelt drag.

Kai/ankringsforhold/diesel/vann
Vil du til sjølve sentrum har Melbu en gjestekai helt innerst i vågen. Et par flytebrygger bærer tydelig "privat"preg, men den kommunale er godt merket. Og her kan du ligge i inntil fem timer uten å betale. Veldig praktisk med hensyn til handling, men uten fasiliteter som vann og strøm.

For øvrig er det langt mellom de gode kaiplassene, hvis du da ikke hiver deg på utsida av en yrkesbåt.

Gjestekaia er grei nok hvis det er snakk om et kort stopp, men skal du overnatte - og ikke er så oppsatt på å nyte Melbu "by night", er båthavna langt å foretrekke. Nydelig flytebrygge - stille og rolig (kun fjerne ekko av burninga i hovedgata) - men den ligger mer enn en normal spasertur fra sentrum...

Gjestebrygga til Melbu båtforening holder brukbar standard, sjøl om elementene begynner å bli høvelig slitne. Med både vann og strøm (kronesautomat - ha en nevve klar) Havna har også egen dieselpumpe, som ligger vis-a-vis gjestebrygga. Sist jeg sjekka krevde den imidlertid et spesielt kort som kun medlemmer i båtforeninga disponerer.

Telting
Foto: Bent Svinnung Det er nok av egnete strender med teltplasser nord for båthavna hvis du ikke vil ligge klint oppi sentrum. Ta deg et streif i området, og du finner sikkert en plass å hive opp duken for kvelden.

Vann
Nok av springer i Melbu, og er du i nærheten av båthavna, er det bare å hente vann på gjestekaia.

Brendsel
Primus, kort og godt.

Turmuligheter
Mye fine fot- og padleturer på/rundt Hadseløya.


piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung
 Gamle bilder (2003)
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung
Gamle kart
Foto: Bent Svinnung Havneområdet, slik det så ut før den store ombyggingen. Overraskelsen var stor første gang vi ankom Melbu etter at prosjektet var sluttført, og oppdaget at det var særdeles lite samsvar mellom kartplotter og virkelighet.