piltilbake

Nyksund (Langøya)

Beliggenhet
Nyksund ligger på Nyksundøya, nordvest for Langøya og langt nord i Vesterålen.

Beskrivelse
kart Fra å være et viktig fiskevær "midt i matfatet" i starten av forrige århundre gikk det gradvis nedover også med Nyksund. Eid av staten var plassen et lett offer for økonomisk styrt sentralisme, og mot slutten av syttiåran hadde nesten alle flyttet inn til Myre. Bare smeden holdt ut til det siste, samtidig som forfallet grep om seg i den tidligere så velholdte og blomstrende boligmassen rundt vågen. (Blant annet de særegne betongbyggene som erstattet deler av det som gikk med i storbrannen før krigen)

Foto: Bent Svinnung

Nyksund var i ferd med å falle helt i grus da plassen ble gjenoppdaget av en tysk sosialpedagog, Karl Heinz Nickel på åttitallet. Han satte - blant annet i samarbeid med Universität Berlin - i gang flere internasjonale ungdomsprosjekt på plassen. Gradvis ble forfallet snudd til oppbygging og vekst, og i dag framstår Nyksund som vital, full av framtidstro og energi. Det etableres stadig nye bolig- og overnattingstilbud, spisesteder og fritids-, kurs- og kulturtilbud, og lyden av hammerslag fra renovering og nybygging fyller vågen. Selv om det meste ennå dreier seg om sommerturisme, er også tallet på fastboende på veg opp - og passerte et tosifret antall sjeler i 2004. (Se også turbeskrivelsene Vest i Vesterålen og På tur - retur)

I 2006 la eierne av Nyksund Brygger A/S de fire bryggene Arntzenbruket, Wallanbrygga, Kvitle og Nyksund Vertsbrygge samt det gamle posthuset ut for salg. Til sammen var det over 4000 m2 flateareal som skulle under hammeren. Det Oslo-baserte eiendomselskapet Fri eiendom kjøpte totalt 2600 av dem, hvorav 1500 som skal brukes til leiligheter. 50 boenheter á rundt 40 kvadratmeter er tenkt lagt ut for salg før sommeren 2007.

Adkomst
Er du på langtur med seilbåt eller kajakk er Nyksund en av mange aktuelle stopp på yttersia av Vesterålen. Alternativt tar du du kajakken på taket og kjører helt fram til "døra".

Utsikt/sol/klima
Nyksund ligger åpent og solfylt til, men også eksponert for alt av vær. Sjøl om havna ligger godt beskyttet mot sjø fra alle kanter, slipper du ikke unna vinden. Fallvindsrossene danser nedover vågen sjøl på en moderat nordøstlig kuling.

Landingsforhold
Det meste av vågen i Nyksund består enten av fyllinger, steinsettinger eller doble kaianlegg. Helt innerst finner du en minimal flytebrygge, bare egnet for å ta på land en kajakk eller to (hvis du får lov til å bruke den, da) Med andre ord ikke den mest ideelle landingsplassen for de med smal kjøl.

Kaiforhold
Større båter har det derimot fått det enklere etter at det doble kaidekket ble restaurert. Med lange tamper har du nesten alltid et nivå som passer. Og med litt flaks får du også lov til å legge deg på yttersida av en fiskebåt eller et renoveringsprosjekt. Men det er nok ennå litt å hente på den umiddelbare gjestfriheten - det er tydelig at Nyksund ikke er vant til noe stort innsig av fritidsbåter.

Overnatting/servering/telting
Overnattings- og bespisningsplassene gror opp som paddehatter i Nyksund. Allerede nå kan de skilte med et mangfold som ville gjort en hver norsk småby misunnelig, og mer er på gang. Hva gjelder telting er jeg mer usikker. Tidligere var det bare å hive opp duken innimellom husan, men etter hvert som renoveringen griper om seg, blir det lenger mellom det verna flekkene. Men det meste er konsentrert rundt vågen, så tar du med deg utstyret et par-tre hundre meter, bør du finne deg et egnet sted.

Vann
Spør pent. Det er nok av kraner å tappe fra rundt vågen.

Brendsel
Primus, kort og godt. Her er det meste "bynært" og renska.

Turmuligheter
Du finner mange flotte fotturer over hele Nyksundøya og områdene rundt. Dronningruta Stø-Nyksund er en av dem, her beskrevet med entusiasme. Og et streif blant holmer og skjær hører naturligvis også med.

Nettsider
Er du ute etter mer info, finner du en del på sjarmerende norsk på Nyksund.com. Alternativt på nettsidene til Nyksund Vertsbrygger, Nyksund Ekspedisjonen, Nyksund.org, Nyksund-info, Paradiset Vesterålen eller Øksnes kommune.

Se også sidene til bildekunstneren Sigrid Szetu som har bygd eget atelier i Nyksund (2003) og tilbudene til YogaBeyond (Irene Hessling) og LookBeyound (Berthe Grindalen)

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Interiør fra smia til den siste fastboende i Nyksund før fraflyttinga var et faktum mot slutten av 1960-åra. Så seint som 2003 stod den fremdeles intakt, som han forlot den - med verktøy og råmaterialer. Etter den tid er smia solgt, og i dag blir det igjen smidd i de gamle lokalene.