piltilbake

Engenes (Andørja)

Beliggenhet
Engenes ligger midt i Vågsfjorden, på det nordvestligste neset på Andørja.

Beskrivelse
Båthavna på Engenes ligger godt beskyttet bak en molo mot nordøst. Bare nordvestlige og vestlige vinder kan få tak her.

Adkomst
Med seilbåt eller kajakk er du sannsynligvis på veg mellom Tromsø og Harstad. Et naturlig stopp 'midt i leia'.

Utsikt/sol/klima
Båthavna ligger åpent og solfylt til, og 'sentrumsnært'. Bare et bøttefløtt fra butikken.

Tar du med deg kaffekoppen og setter deg i storura på yttersia av moloen er du imidlertid helt usjenert og aleine - med Vågsfjorden, en fantastisk utsikt og Foto: Bent Svinnung solnedgangen. Hvis han kommer med godvær.

Landingsplasser/telting
Fine stein- og tanglandinger sør/sørøst i bukta, og helt sikker greit å få satt opp et telt passe usjenert i nærheten av Naustberget.

Kai/vann/strøm/butikk
Båhavna består av gode og solide betongelementer. Topp kvalitet. Både vann og strøm på kaiene, men kommer du som båtturist midt i Tour de Andørja-rabalderet kan det hende at det må improviseres en smule strømmessig. Ha med tilstrekkelig med skjøteledninger og padder/overganger. Og ikke belag deg på å kjøre Foto: Bent Svinnung absolutt alt av varmere, vannkokere, kjøleskap og ladere.

Jokerbutikken på Engenes ligger bare et par-tre hundre meter fra molospissen.

Turmuligheter
Engenes er en idyllisk plass, absolutt verdt en spaser- eller sykkeltur. Og Andørja kan by på masse flotte opplevelser enten du skal ferdes til fots, per hjul eller per kajakk. Fjellfolket kan blant annet kose seg med en masse topper, med den 1276 meter høye Langlitinden som den mest spektakulære og høyeste. Og vil du leke i kajakk kan straumen ved Åndervåg (som vannet i Straumsbotn passerer på veg ut og inn) by på utfordringer. Og blir de for store, er det bare å bære over land.

Fakta/kommunikasjon
Foto: Bent Svinnung Engenes er en liten bygd i Ibestad kommune, med ca. 50 innbyggere. Tidligere et aktivt fiskevær, men i dag mest kjent som hurtigbåtstopp mellom Tromsø og Harstad, samt vert for Tour de Andørja.

Besøk
Første gang vi festa tampene i gjestebrygga med Ariel var i starten av juli 2011. Vi hadde forlatt Tranøy på Senja litt tidligere på dagen og seilte nå mer eller mindre målløst i retning av Tjeldsundet - og Lødingen hvis forholdene holdt seg.

Men før vi kom så langt døde vinden ut, mens vi var på høyde med Engenes. Og var vi først kommet så langt: Hvorfor ikke stikke seg bak moloen og sjekke forholdene?

Foto: Bent Svinnung

Det ble opptakten til to veldig sosiale dager. Ankomsten vår sammenfalt med starten på sommerens store begivenhet på Engenes, Tour de Andørja.

Vi ble møtt av en armada av fritidsbåter, hver kaimeter var fylt opp med tre-i-bredden - minst. Og det var et yrende liv både til lands og til vanns.

Masse kjentfolk, masse program og aktiviteter. Et sommereldorado i kanonvær.

Det tok lang tid før vi endelig klarte å rive oss løs, heise seil og kurse mot Lødingen og toilettbytte. Men det er en helt annen historie...


Foto: Bent Svinnung

 

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung