piltilbake

Gårdsøya (Meløyvær)

Beliggenhet
Gårdsøya ligger nordvest i Meløyvær - Midt i Andfjorden

Beskrivelse
Meløyvær småbåtsforenings flotte anlegg ligger godt skjermet inne i mylderet av øyer, holmer og skjær. I nord beskytter Nautøya, i sør og sørøst Gårdsøya og i vest Svinøya. (Se også turberetningen Nordnorske sommerstreif 2009.)

Adkomst
Foto: Bent Svinnung Farvannet vest for Gårdsøya er ganske rotete, fullt av grunner og skjær. Men det er godt med staker og lykter, så har du sikt, brukbart vær og kart/plotter er du godt berga. Men kommer han med en skikkelig vestlig pæising er ikke dette plassen å være.

Utsikt/sol/klima
Båthavna ligger åpent og fin til, omgitt av verdens vakreste landskap. Dette er kort og godt en perle. Stille og fredelig, knapt en bil å se/høre, sommerfolket sykler eller triller. Og utsikten fra cockpit er til å tåres over.

Landingsforhold
Hele Meløyvær er stappfull av idylliske og kritthvite sandlandinger. Her er er bare å forsyne seg - overalt.

Kai/vann/strøm
Småbåtforeningens brygge består av tradisjonelle tre- og betongbrygger. Både vann og strøm (padde ved gangvegen, beskyttet mot regn og snø av en halv plastkanne. Men ligger du ytterst, trenger du noen meter med skjøteledning. Og vannslanga rekker akkurat ikke hvis du ligger som ytterste seilbåt med baugen nordover.

Telting
Rundt sjølve småbåthavna er det kanskje en smule kultivert? Men fortvil ikke: Her er det så mange muligheter at det er bare å velge og vrake i nærområdet.

Brendsel
Primært primus, men med mulighet for drivved i vestvendt fjære.

Turmuligheter
Meløyvær er kort og godt et kajakkeldorado. Mengder av idyller, trange og grunne passasjer, hundretalls holmer og skjær, hvorav 52 gressgrodde øyer og holmer. Et flottere padleområde finner du ikke. Men ta deg også tid til å utforske øyene - til fots. Anbefales.

Historie
Meløyvær er et gammelt nedlagt fiskevær. For tida (2011) er det 9 fastboende, men i ferietida er det plenty med folk i husan.

Og i sommerhalvåret har du også muligheten til å besøke kafeen på ungdomshuset. Åpne hver lørdag kl. 1200-1400.

Først på 1900-tallet (mellom 1904 og 1930) var det også gruvedrift i Meløyvær. Du finner anleggsrester flere steder på Gårdsøya. (Se nederste bildet til høyre.)

Kystfortet Meløyvær fort er en annen severdighet. Innviet i 1989 og nedlagt i 2002. Og med stor strategisk betydning i forhold til NATO og Nord-Norges rolle under den kalde krigen. Deler av anlegget er demonert og/eller plombert, mens andre er innlemmet i Sør-Troms museum. Blant annet en av kanonene (siste 120 mm som ble bygd i Norge) kommandosentralen og luftvernstillingene. Riksantikvaren har også varslet oppstart av fredning av Meløyvær fort. (2011)

Besøk
Jeg har padla gjennom Meløyvær ved flere anledninger. Men første besøket på Gårdsøya/i småbåthavna med Ariel fant sted i starten av august 2009.

Vi ramla innom, ganske tilfeldig, fordi vi hadde fått anbefalt havna av seilvenner - og det passa sånn i forhold til ferden videre langs yttersia av Senja og hjem til ferieavslutning. Og for første gang droppa vi 'must'besøket i Kobbhamn på Helløya til fordel for det ukjente.

Og hvilken suksess! Vi hadde gjort oss klar til ny etappe, og spaserte rundt på Gårdsøya på måfå da vi ramla borti våre to gjestfrie verter. Som i tillegg til å by på 'en helaften' med full sightseeing også kunne varte opp med champagne i krystallglass og en utrolig lunsj. Sjelden har vi hatt det morsommere på blanke formiddagen!

Også senere besøk har levd opp til forventningene, sjøl om 'vertskapet' har vært bortreist. Men det er ikke noe i veien med gjestfriheten til resten av Meløyværingene heller. Ergo: Hvert besøk er en utsøkt glede. Vi ser allerede fram til neste anledning!


piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung