piltilbake

Senjehesten (Sør-Senja)

Beliggenhet
Helt sørvest på Senja, rett før Skrolsvik.

Beskrivelse
Tidligere forsvarsanlegg som ble gjort om til kurs- og turistsenter, med ambisjoner om å bli en turistmagnet med hytter, fritidsleiligheter og havn/molo. Anlegget er bygd rundt et gammelt kystfort som tyskerne bygde i 1940 for å forsvare adkomsten til og fra Nord-Norge.

Etter kapitulasjonen overtok det norske forsvaret, og fram til Senjehesten ble avhendet til sivilt formål i 1990 spilte anlegget en viktig rolle i internasjonale kriser under "den kalde krigen" på 60- og 70-tallet.

I halvannet år ( fram til 2010) huser Senjehesten et omdiskutert asylmottak med rundt 100 asylanter. Og etter nedleggelsen blir vel de gamle turistsenter-planene plukket fram fra skuffen igjen..? (Se også turbeskrivelsen Sand, sel og solformørkelse)

Adkomst
kart Alt avhengig av hvor du kommer fra: Normal kjøretid fra E6-en og ut er cirka en time.

Utsikt/sol/klima
Senjehesten ligger åpent og sørvestvendt. Mye sol - og sand. En perfekt plass både å sette ut - og campe.

Landingsforhold
Nydelig sandlandinger både ved utsettingsplassen for båter (øverste røde ring), på hovedstranda til senteret og på den mindre, intimere nabostranda - utafor den opparbeida plenen. (nederste røde ring)

Telting
Tidligere var senteret delvis i bruk som campingplass, og da kosta det - men så hadde du da også tilgang til alle fasiliteter.

Intimstranda ligger utafor gjerdet, men jeg er litt usikker på statusen per dato - om ny drift innvirker på overnattingsmulighetene her.

Vi har ligget på gressbakken med telt tidligere uten at noen har blandet seg - men det sikreste er naturligvis bare å gjøre et kort stopp på Senjehesten - og heller trekke seg tilbake til litt mer uforstyrret harmoni på for eksempel Lemmingvær.

Vann
Er mottaket oppe, bør du ha god tilgang til tappekraner.

Brendsel
Lite rekved. Baser deg på primus only.

Turmuligheter
En rundtur i området anbefales. Mange rester etter forsvarsanlegg, samt Senjehesten kystfortsmuseum, en avdeling av Midt-Troms museum.

piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung