piltilbake

Kjeldebotn (Ballangen)

Beliggenhet
Kjeldebotn ligger på sørsiden av Ofotfjorden, 60 km fra nærmeste by, Narvik og 20 km fra kommunesenteret Ballangen.

Beskrivelse
Båthavna i Kjeldebotn ligger godt beskyttet bak en 'ringmur' av en molo. I utgangspunktet kan den virke en smule overdimensjonert, spesielt den sørlige delen som bare skal fange sjøen som rekker å grave seg opp i løpet av et par-tre hundre meter med grunner? Men kommer du inn her en dag med frisk vestlig vind skjønner du fort hvorfor moloen er der. Se første besøk.

Adkomst
Foto: Bent Svinnung Med seilbåt eller kajakk kommer du ned Tjeldsundet, Ramsundet eller på veg inn eller ut av Ofotfjorden.

Utsikt/sol/klima
Båthavna ligger åpent og solfylt til, med utsikt over Ofotfjorden, mot Ramsund og Evenes.

Landingsplasser
Fine stein- og tanglandinger i hele bukta. Greie hvis målet for besøket er handletur. Men det er høvelig kultivert her, så dette er neppe førstevalget ditt hvis du ønsker å overnatte i telt.

Kai/vann/strøm
Foto: Bent Svinnung Skal du besøke båthavna i Tjeldebotn bør du ikke stikke for dypt. Maks 2 meter. Da vi manøvrerte oss på plass ved gjestebrygga var han halvflødd, men vi hadde ikke mer vann under kjølen enn vi behøvde (Ariel stikker 1,68 meter) Det er også trangt å manøvrere i havna hvis du får mye vind i skrog og mast.

Gjestebrygga - den ytterste, nordligste delen av pir nummer en - har i følge Båtmagasinets gjestehavn-oversikt plass til 5 båter. Men da skal du stable bra. En havseiler eller tre, og det er stappfullt.

Vannslange bak den første lysstolpen, sett fra landsida. Og skjøteledningen som var koblet til det eneste ulåste uttaket i mast nummer to var sannsynligvis beregnet på gjester. I alle fall brukte vi den, etter forgjeves å ha prøvd å ringe mobilnummerne som sto på oppslaget ved gangvegen.

Toilett/vaskemuligheter
Hvis havnekafeen, Kaia kafe er åpen har du tilgang til varm mat, drikke og toilett. Om det finnes (vaske)muligheter ut over dette vet jeg ikke. Kafeen var stengt da vi var innom sommeren 2011, og ved nyttår var Kjeldebotn bygdeutviklingsselskap AS på jakt etter nye drivere. Mao. status ukjent - for oss på rek.

Butikk
Nærmeste matbutikk ligger noen hundre meter lenger nordover. Følg vegen fra båthavna opp til hovedvegen, ta til venstre og forsett mot Ballangen til du ser butikken på venstre hånd.

Fakta/kommunikasjon
Jordbruksbygda Kjeldebotn har ca. 300 innbyggere (2011) Det er båtforbindelse til Harstad/Narvik lufthavn, Evenes (reisetid ca. 25 minutter) og hurtigbåtforbindelse til Svolvær.

Besøk
Første gang vi festa tampene i gjestebrygga med Ariel var i midten av juli 2011. Vi startet dagen på Offersøy og hadde i utgangspunktet tenkt å lense over til Tranøy på Hamarøy. Men yr.no og værgudene ville det annerledes. Før vi fikk sluppet tampene hadde han blitt en god vestlig kuling. Godt varslet, så vi hadde avtalt kjentfolkbesøk i Ballangen - og henting med bil i båthavna etter ankomst. (Et besøk som for øvrig dro ut i tid av hyggelige grunner. Først et par dager senere var vi klare til å forsette vestover.)

Turen innover Vestfjorden og Ofotfjorden gikk som hakka møkk. Platt lens med spridde seil, genoaen på spinnakerbom, fantastisk seiling og tosifra på loggen til vi runda inn mot Kjeldebotn etter bare 3-4 timer under seil. Men da vi skulle rulle inn duken, skjønte vi vitsen med ringmur-moloen. Fallvindsrossene flekka bukta, og vindhastigheten dobla seg på bare noen få meter. Det ble mye slamring før vi fikk rulla inn genoaen og sluppet storseilet - og gått for motor til vi var i ly av moloen, vinden slapp skroget og vi kunne feste tampene.


piltilbake

© Tekst og bilder: Bent Svinnung
Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung Foto: Bent Svinnung